Zaanse Schans, sătucul de poveste de lângă Amsterdam City Break / Olanda

Olanda are o groază de elemente distinctive. Mori de vânt, canale, biciclete, lalele, saboți, brânză, ceramică și biscuiți cu caramel. În Zaanse Schans vei găsi câte puțin din toate.

Dacă vrei să faci o mică pauză de la nebunia și distracția care domină Amsterdam și nu vrei totuși să te îndepărtezi prea mult de oraș, alege să petreci o jumătate de zi la Zaanse Schans.

N-o să te mint, este un loc extrem de turistic, în care n-ai cum să nu te tamponezi cu vreun chinez, căci vin autocare pline cu asiatici. E adevărat, nu e cel mai autentic loc olandez, pentru că scopul principal este turismul. Dar eu l-am privit ca pe un muzeu în aer liber, ca pe o prezentare a țării, care aduce în prim-plan toate caracteristicile și tradițiile ce fac din Olanda…Olanda. Practic, e un fel de Muzeul Satului.

Dar, să aruncăm o privire împreună prin sătuc.

Ce vei găsi în Zaanse Schans?

Căsuțe de poveste

Da, căsuțe tipic olandeze din lemn, care n-au cum să nu-ți placă. Niște laleluțe în peluza din față, o pereche de saboți decorativi, niște scaune de lemn numai bune de odihnă și multă verdeață. Așa se creează un cadru de poveste, în care n-are ce să caute nicio grijă din lumea asta. Multe dintre case sunt locuite, așa că nu pot fi vizitate.

DSC_0088

Zaanse Schans

Olanda

Olanda

Mori de vânt

În secolele 17-18, în Olanda erau mii de mori de vânt care au avut un aport semnificativ în economia tării. Zaanse Schans îți oferă o idee despre perioada aceea, având în total opt mori de vânt. Nu toate au fost construite aici, unele au fost mutate din alte zone când au devenit amenințate de dezvoltarea urbană. Chiar și în prezent sunt funcționale, fiind utilizate în diverse scopuri: producerea pigmenților pentru vopsea, tăierea lemnului, producerea uleiului etc. Majoritatea morilor de vânt pot fi vizitate doar contra-cost (cam 3-4 euro), dar noi am găsit una gratuită în apropiere de ieșire.

12

Olanda

Olanda

Olanda

Brânză

Se știe bine că Olanda este recunoscută în lumea întreagă pentru producția de brânză. În Zaanse Schans ai șansa să vizitezi multe muzee și ateliere, unde vei descoperi tradițiile olandeze. În ferma de brânză Catharina Hoeve se explică procesul de producere a brânzei și ai șansa chiar să guști din mostrele gratuite.

Evident, următorul pas va fi să cumperi și pentru acasă, pentru că e imposibil să nu găsești ceva să îți placă printre multitudinea de sortimente( gouda, pesto, chilly, ierburi aromate, afmată etc.) și nu știu dacă vei rezista tentației! :)

DSC_0193

Olanda

Ferma Olanda

Saboți

Foaarte mulți saboți! Într-unul din ateliere poți afla istoria saboților ( klompen ), care încă sunt folosiți de olandezi în agricultură. Vei vedea aici toate tipurile de saboți din lemn, de la cei purtați duminica, până la cei special creați pentru ziua nunții. De asemenea, ți se va explica întreg procesul de fabricație. Accesul la acest atelier este, pe deasupra, gratuit.

La Zaanse Schaans este una dintre cele mai mari colecții de saboți din lemn din Olanda.

Saboti Olanda

Saboti Olanda

Saboti Olanda

Saboti Olanda

Pantofi lemn Olanda

Stroopwafels și biscuiți de toate felurile

O altă oprire trebuie să fie la Bakery Museum, unde vei afla cum se prepară minunații biscuiți cu caramel și alte bunătățuri olandeze. Și aici intrarea este gratuită.

Olanda bakery

Stroopwafels

Stroopwafels Olanda

Ceramică de Delft și alte suveniruri

Sfatul meu este să intri, să te bucuri de ceea ce vezi și să ieși. Vei găsi produse similare și în Amsterdam, dar la prețuri mult mai mici.

Suveniruri Olanda

Laptareasa

Suveniruri Olanda

Magazinul Albert Heijn

Albert Heijn este cel mai mare lanț de supermarketuri din Olanda, așa că vei vedea acest brand peste tot. A fost fondat în 1887, iar la Zaanse Schans găsești o replică a primului magazin, cu exemple de produse din acea vreme. Chiar simți că ai dat peste o mașină a timpului! Intrarea este gratuită.

Albert Heijn

Albert Heijn

Magazine de antichități

Iubitorii de antichități pot să își caute ceva pentru colecție într-unul din magazinele din Zaanse Schans. Chiar dacă ești mai degrabă tipul de persoană angrenată în prezent, tot merită să arunci un ochi.

Antichitati Olanda

Antichitati Olanda

Ce altceva mai găsești prin Zaanse Schans? Poți vedea ceasuri vechi contra sumei de 10 euro (dar mie mi se pare cam mult), ai șansa să alegi o băutură tipic olandeză din muzeul de băuturi locale (gratuit) sau poți vedea munca unui dogar în direct (2 euro). De asemenea, poți savura niște clătite olandeze la finalul turului.

Intrarea în sat/parc  este liberă, dar, după cum vezi, unele atracții sunt contra-cost. Poți achiziționa cardul Zaanse Schans (10 euro), care îți oferă acces la toate muzeele și atelierele. Dar părerea mea este că te poți bucura de sătuc și prin atracțiile gratuite, nu cred că merită să mai dai banii și pe card. Chiar și dacă îți alegi un muzeu sau o moară de vânt contra-cost, tot nu ajungi la suma de 10 euro. Cele mai multe atracții ale muzeului în aer liber funcționează între orele 10-17 în sezon, dar iarna s-ar putea să nu fie deschise în fiecare zi. Verifică aici orarul pentru a ști la ce să te aștepti.

De cealaltă parte râului Zaan este Zaandijk, un orășel olandez autentic, care nu este creat doar în scop turistic. Sfatul meu e să incluzi în vizită și o plimbare pe acolo, pentru că vei vedea căsuțe tare îngrijite și vei scăpa de agitația specifică locurilor extrem de turistice.

Zaanse Schans

Case Olanda

Case Olanda

Casute olandeze

Casute olandeze

Casa olandeza

Olandez bicileta

Olanda

Cum ajungi la Zaanse Schans

Este foarte simplu. Iei trenul din Amsterdam Centraal ( prețul biletului e de 6 euro dus-întors ) și te bucuri de călătorie timp de 15-20 minute, până ajungi în stația Koog-Zaandijk. De acolo, mai mergi cam 15 minute pe jos și ai ajuns. Practic, doar o jumătate de oră te desparte de căsuțele verzi din Zaanse Schans și de tot ce înseamnă tradițiile olandeze.

Olanda tren

Casa Olanda

Zaanse Schans

Olanda

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Olanda vant

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Așa că fă niște schimbări de  program și găsește-ți o jumătate de zi disponibilă pentru o vizită la Zaanse Schans!

Ce alte locuri frumoase în apropiere de Amsterdam știi?


Comentarii

  1. Superb! Norocoși locuitorii din zonă :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>