Miami, vară și distracție non-stop Plajă şi soare / SUA

Se iau câteva plaje superbe pline cu palmieri, se adaugă niște hoteluri în stil Art Deco, se presară o mână de cluburi glam și se bagă la o temperatură de peste 30°C. Totul se servește alături de un cocktail uriaș pe ritmuri latino. Aceasta este rețeta unei vacanțe la Miami.

Tot ce îți imaginezi când îți vine în minte Miami este real. Plaje nesfârșite cu nisip fin auriu? Bifat! Hoteluri luxoase în nuanțe de roz-bombon ? Bifat! Cluburi imense, pentru care stai la coadă la intrare pe covorul roșu, până te lasă băiatul cu cască de la pază să intri? De trei ori bifat! Miami este sexy, exotic, ademenitor, chiar arogant, dar cu un farmec de necontestat.

DSC_0265.JPG_effected

Ce te uimește prima dată în Miami? Soarele și temperaturile. Noi am ajuns din Chicago, unde deja ne obișnuisem cu un început de toamnă cu rafale de vânt de pe lacul Michigan, că doar era vorba de The Windy City. Și am ieșit din aeroport. Prima dată într-un loc exotic în afara sezonului estival. Este unul dintre cele mai frumoase sentimente. Serios, am dansat de bucurie! The Sunshine State, așa cum este supranumit statul Florida ne-a făcut o primire ca la carte. Pe cale de consecință, un rând de haine a dispărut într-o clipită, căci hanoracul meu verde nu se încadra sub nicio formă în peisajul șlapilor și al rochițelor vaporoase.

Ce urmează? Cum te apropii de oraș, îți apare în fața ochilor skyline-ul din Downtown Miami (centrul cu clădiri de birouri și zgârie-nori). Da, mai văzusem deja și alți zgârie-nori. Dar nu cu palmieri și ocean la pachet. În acest context, pe melodia lui LMFAO și a lui Guetta, nu poți decât să sari cu entuziasm pe bancheta mașinii, strigând alături de prietenii tăi „I’m in Miami Beach!”.

IMG_6429

De fapt, nu ești încă în Miami Beach. Miami Downtown și Miami Beach sunt două districte diferite, chiar orășele aș putea spune, conectate prin poduri. Dar ce mai contează, când ești așa entuziasmat?

Unde stai? Noi am călătorit într-un grup extins de prieteni. Așa că a fost șansa noastră să alegem un hostel, pentru că puteam ocupa o cameră întreagă, fără să avem parte de alți co-locatari necunoscuți. Și sunt multe opțiuni de hosteluri în Miami, care îți promit distracție garantată. Partea plină a paharului când vine vorba de un hostel ( pe lângă costurile reduse), este că vei găsi mulți oameni tineri din toate colțurile lumii. Noi am ales Bikini Hostel ( de fapt, băieții- dacă intri pe site-ul lor, vei înțelege de ce), aflat chiar în South Beach, în mijlocul nebuniei, unde am plătit $20 pe noapte/ persoană. Trebuie să admit că nu e cea mai bună idee să îți lași lucrurile de valoare în camera unui hostel, dar noi am avut mașina, așa că am fost destul de liniștiți. Per ansamblu, atmosfera a fost una chiar de vacanță.

79737-20140103040150

În alt context, recomand căutarea unui hotel pe booking.com. Cele mai ieftine hoteluri din Miami Beach la începutul lunii decembrie, spre exemplu, au oferte de 400 RON/ noapte/cameră dublă. În extrasezon, prețurile sunt probabil puțin mai convenabile.

În ce limbă vorbești? Păi, teoretic, în engleză, că doar ești în Statele Unite ale Americii, nu? Hmm…să te aud repetând asta când vei vrea să comanzi un simplu Cuban Sandwich și tanti Rosario din Caraibe o să te întrebe “ Que dijiste, mi amor? Pues es que no lo entiendo en ingles!”.

#Sfat din valiză: ia-ți spaniola din telenovele cu tine la Miami, pentru că engleza n-o să-ți fie de așa mare folos întotdeauna. Serios acum, eu am văzut și auzit doar hispanici. Poate și pentru că am fost în extrasezon, dar cert este că Miami mi s-a părut un oraș cucerit de latino-americani. Personal, am fost foarte încântată și mi s-a părut că dă o notă de exotism orașului. Dar, lingvistic vorbind, s-ar putea să ai mici dificultăți. Ar fi bine să faci niște exerciții de brațe înainte de plecare, așa, drept încălzire.

Ce să faci și ce să vezi?

Miami Beach

Zona Miami Beach este situată pe un cordon litoral, fiind astfel separată de Miami Downtown. E punctul zero al distracției în Miami, locul unde se află cele mai cool cluburi și, bineînțeles, zona cu plaje de vis. Este, practic, stațiunea orașului Miami. Palmierii sunt la ei acasă, atât de-a lungul plajelor, cât și de-a lungul bulevardelor cu magazine luxoase.

South Beach ( SoBe ) se laudă cu stilul Art Deco. Da, aici sunt hotelurile alea foarte viu-colorate, de maximum 2-3 etaje, cu motive tropicale. Uraganul din 1926 a distrus cartierul vechi, astfel că în locul acestuia au apărut clădirile în stil art deco care au oferit o identitate nouă orașului. Acestea sunt primele clădiri din secolul 20 protejate prin lege, ajungând în prezent la un număr de peste 1200 de repere art deco. Ocean Drive este epicentrul cartierului și totodată, „the place to see and be seen”. O plimbare de-a lungul bulevardului este obligatorie, în special seara, când atmosfera devine vibrantă. Una dintre cele mai apreciate clădiri art deco de pe Ocean Drive este hotelul Gloriei Estefan.

DSC_0253.JPG_effected

DSC_0269

Plajele din SoBe

DSC_0644

DSC_0617.JPG_effected

Plaja din Miami e tot ce ți-ai putea dori vreodată. Pe lângă faptul că este imensă, nisipul e foarte fin, iar culoarea oceanului este ireală. Dacă mai prinzi și o zi cu valuri, n-o să mai vrei să pleci niciodată. Acum, gândește-te la orice tip de sport nautic. Te-ai gândit? Ei bine, îl vei găsi în Miami Beach. Dar eu îți recomand parasailingul. Să vezi Miami de sus, de deasupra oceanului, e o experiență de poveste.

#Recomandare din valiză: trezește-te într-o dimineață să vezi răsăritul. Sau, și mai bine, pleacă din club direct pe plajă și așteaptă primele raze de soare. Promit că va merita fiecare secundă!

10481988_370860136400981_7581433672477747702_n

Lincoln Road

DSC_1014.JPG_effected

DSC_0980.JPG_effected

Este zona de shopping, cu terase, cafenele și restaurante. Găsești aici de la cele mai renumite și mai urâte de către bărbați branduri,  până la cele pentru pământenii de rând, cu prețuri pe care le poți citi fără să te apuce amețeala, precum Forever 21 sau Victoria’s Secret. Tot aici se află și magazinul Apple. Când am vizitat noi Miami tocmai se lansase iPhone 6, așa că am avut de ocolit o coadă kilometriiiiică.

Washington Blvd

Un alt bulevard important din Miami Beach, unde poți merge la shopping. De asemenea, aici poți găsi tururi turistice, în cazul în care nu vrei să închiriezi o mașină. Tot pe Washington Blvd vei da nas în nas cu Miami Ink, salonul de tatuaje făcut celebru de reality show-ul lui Ami și Chris Nunez.

DSC_0220

DSC_0233

Miami Downtown

DSC_0727

Centrul financiar, cu zgârie-nori și clădiri de birouri se află în Downtown Miami. Zona se diferențiază de orice alt oraș cu clădiri înalte prin prezența palmierilor și, mai ales noaptea, prin clădirile colorat luminate.

Pentru o experiență semi-SF, plimbă-te cu Metromover, mijlocul de transport care te conduce la înălțime printre zgârie-nori și palmieri. Este și gratuit, pe deasupra!

DSC_0050.JPG_effected

DSC_0102

Tot în Miami Downtown, relaxează-te în Bayfront Park, o oază verde în tropicalul Miami. Te vei bucura de priveliști frumoase din toate părțile. Poți alege o plimbare și noaptea prin oraș, când totul capătă o dimensiune colorată. Cine știe? Poate dai de un roof party!

DSC_0784

Coral Gables

Dă o tură cu mașina prin Coral Gables, cartierul milionarilor, cu case ca în filme. Conceptul de mansion pare să se fi născut în Miami, căci în această plimbare vei vedea lux și opulență la cote maxime. Printre mangrove și alte tipuri de vegetație luxuriantă, turul caselor bogătașilor a devenit o atracție turistică în sine. Se pare că în Coral Gables iei o amendă de 500 de dolari pe zi dacă nu îți îngrijești curtea, astfel că milionarii sunt probabil destul de atenți la ce grădinari angajează.

DSC_0190

DSC_0188

Coconut Grove

Coconut Grove este cel mai vechi cartier locuit din Miami. Zona pietonală din centrul orașului este plină de cafenele și restaurante, iar în port ai priveliști minunate asupra skyline-ului din Downtown Miami. Aici atmosfera este mai relaxată, mai liniștită și mai boemă. Mi s-a părut în același timp o destinație perfectă pentru o după-amiază în familie. Din nou, am avut impresia că este un cartier dominat de hispanici. Aici se află și un centru comercial renumit, CocoWalk.

IMG_6564

DSC_0223.JPG_effected

Little Havana

Miami este poarta către Latino America. Cuba este la doar 330 mile depărtare, așa că orașul a devenit simbolul salvării pentru cubanezi, după Revoluția Cubaneza ( 1953-1959). Aceștia s-au stabilit într-o comunitate compactă, care astăzi poartă denumirea de Little Havana. Cea mai importantă parte a cartierului este de-a lungul arterei Calle Ocho, stradă pe care sigur o știi măcar din melodiile lui Pitbull. Vei găsi aici și un Walk of Fame latino-american, care aduce un tribut artiștilor latini precum Gloria Estefan, Thalia sau Celia Cruz.

DSC_0298

Mie mi-a plăcut extrem de mult aici, pentru că am găsit cu adevărat o Havana în miniatură. Picturi murale colorate, bătrânei care joacă domino în parc, discutând despre politică, monumente ce reflectă istoria Cubei, cafea cubaneză ( 50 cenți ) la orice colt de stradă și trabucuri, multe trabucuri. Practic, am simțit că vizitez mai mult decât Miami. Și m-am bucurat de o porție delicioasă de empanadas!

DSC_0305

DSC_0209

#Recomandare din valiză: mănâncă la un restaurant din Little Havana. Încearcă să găsești unul traditional, de preferat o afacere de familie mai mică. Vei simți gustul autentic cubanez în preparatele caraibiene care vor ocupa un loc de cinste în memoria ta gastronomică.

Key Biscayne- cheia către o escapadă de vis

DSC_0152.JPG_effected

Locul care mi-a rămas în suflet din toată vacanța în Miami este Key Biscayne, o insulă care face parte din Greater Miami. Mai exact, Crandon Park. Am ajuns aici după-amiaza și ne-a fermecat complet tot ce-am văzut. O pădure deasă de palmieri, nisip extrafin și oceanul. În spiritul tipic românesc, băieții au cules nuci de cocos din palmieri, pe care au reușit să le spargă cu greu. Dar a meritat tot efortul să mănânci nucă de cocos direct de la sursă, cu un peisaj ca acesta pe fundal.

DSC_0108.JPG_effected

DSC_0086

DSC_0182.JPG_effected

xewe.jpg_effected

Zoo Miami

Dacă îți plac animalele, merită să vizitezi grădina zoologică din Miami. Mai ales că poți să hrănești girăfuțele! Este cea mai mare și mai veche grădină zoologică din Florida și singura situată într-o zonă tropicală din toată țara. Partea frumoasă este că nu există cuști, iar animalele trăiesc într-un habitat cât mai asemănător cu cel natural. Mai mult, acestea sunt grupate în funcție de mediul geografic din care fac parte. Dacă nu poți merge foarte mult pe jos sau ești în criză de timp, poți lua trenulețul prin grădină. Prețul unui bilet este de $17,95, iar mai multe informații găsești aici.

DSC_0037.JPG_effected

Miami Seaquarium

Se pare că Miami Seaquarium este cel mai vechi acvariu din SUA. Una dintre atracțiile principale ale parcului este Lolita, cea mai bătrână orcă ( balenă ucigașă ) captivă din lume. Tot aici a trăit și Flipper, renumitul delfin din serialul TV. Așadar, dacă vrei să vezi papagali neascultători, pești de tot felul și să te pupi cu delfinii, trece și Miami Seaquarium pe listă. Găsești aici informații despre intrare și program.

Cu siguranță sunt multe alte chestii interesante de văzut și făcut în Miami, dar, cum îmi place să vorbesc doar în cunoștință de cauză, mă voi opri aici. În plus, cu riscul de a aduce o insultă călătorilor avizi de cultură, refuz să trec pe listă muzeele, pentru că…să fim serioși, e Miami!

Cum ajungi la Miami

Există numeroase companii aeriene care operează zboruri pe ruta București-Miami, evident cu escală. Prețurile mi se par mult mai convenabile ca altă dată. În momentul de față, un zbor cu Delta Airlines, cu plecare în decembrie costă sub €550. Dacă mai prinzi și o ofertă, te-ai scos.

Dacă vrei să ajungi în Miami din SUA, sunt o mulțime de zboruri la prețuri acceptabile din mai toate orașele mari. Noi am zburat cu JetBlue, un low-cost care mi-a făcut impresie bună. Atenție: low-costurile aterizează pe aeroportul Ft. Lauderdale, care se află cam la 50 km de Miami. Noi am achiziționat o variantă de multi-city, dar estimativ, un zbor New York-Miami este în jur de $150.

De la aeroport există shuttle-uri, dar sfatul meu este să închiriezi o mașină pe toată perioada vacanței. Este foarte dificil să te bucuri de tot ce are de oferit Miami folosind transportul public. Autobuzele vin greu și se pare că fac și foarte mult în trafic. În plus, trebuie să faci mai multe combinații dacă vrei să ajungi într-un punct mai îndepărtat al orașului și vei pierde timp prețios. Noi am fost 7 persoane și am închiriat un mini-van Toyota Sienna chiar din aeroportul Ft.Lauderdale. Am plătit pentru toată vacanța ( 5 zile ), inclusiv benzina ( aici întră și excursia la Key West ) și toate taxele incluse- $100 de persoană. Evident că pentru o mașină mai mică suma totală se va modifica. Dacă vei călători în grup, nici nu trebuie să mai iei în calcul alte variante. Din punctul meu de vedere, este cea mai bună opțiune pentru a vedea Miami și împrejurimile confortabil și condiționat doar de propriile dorințe.

Vremea. Simt nevoia să menționez că între iunie și noiembrie este sezonul uraganelor în Florida. Așadar, pe timpul verii, umiditatea este la cote destul de ridicate, dar asta nu înseamnă că soarele nu este arhiprezent, doar e vorba de Sunshine State. Cel mai indicat este să vizitezi Miami primăvara și așa scapi și de prețurile de sezon de vârf din iarnă. Noi am fost la începutul lunii octombrie, dar a plouat numai într-o după-amiază. Probabil am fost destul de norocoși!

DSC_0031.JPG_effected

N.B. Mulțumesc prietenilor cu care am călătorit pentru că mi-au întregit colecția de poze, respectiv dlui ing.Cătălin Ștefan Suceveanu și Costinei, pe care o găsești pe Facebook cu un proiect foto tare drăguț, Imagine.Create.Show.

În următoarele articole, povestim despre o zi la Key West, în cel mai sudic punct continental din SUA și despre cum am făcut cunoștință cu aligatorii (și am mâncat chiar carne de aligator!!! ) în Parcul Național Everglades.

Așadar…see you later, aligator! :)

Bonus: mai multe poze din Floridaaa!


Comentarii

  1. Caralin Says: 26 mai 2015 - 23:04

    Ce frumos :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>