Savoarea Istanbulului în 18 mâncăruri tradiționale City Break / Cu furculița în jurul lumii / Turcia

Știm cu toții că Istanbul este o destinație de vis pentru gurmanzi. Bazarurile cu tot felul de mirodenii, piețele cu pește și fructe proaspete, tonetele cu gustări de la colț de stradă, dar și restaurantele cu clasicul kebap pregătit sub diverse forme sunt la fiecare pas.

E clar că, în condițiile de față, vei dori să guști din cât mai multe preparate tradiționale. De aceea, îți vin în ajutor cu o listă a mâncărurilor pe care nu trebuie să le ratezi când vizitezi Istanbul.

1. Kebap

Este greu spre imposibil să eviți întâlnirea cu kebap-ul în Istanbul, poate doar dacă ești vegetarian. Sunt atât de multe variante de kebap, încât sigur una te va convinge să luați masa împreună. Clasicul kebap la farfurie (pui/vită/miel) costă începând cu 10 TL în cazul puiului, 18 TL pentru vită și peste 20 TL pentru miel. Desigur, prețurile cresc în funcție de pretențiile și aspectul locului pe care îl alegi pentru masă.

Kebap

Kebap

Kebap

2. Iskinder Kebap

Trebuie să îl încerci! Este pregătit cu un sos foarte gustos din tomate și, pe lângă carnea de pui/vită/miel, conține bucăți de lipie și iaurt. Mie mi-a plăcut cel mai mult dintre tipurile de kebap încercate, pentru că este ceva mai diferit. Prețurile variază între 16 TL și 25 TL, neluând în calcul restaurantele mult mai scumpe (1 TL= aprox. 1, 5 RON).

Iskinder kebap

3. Dürüm Kebap

Este varianta care merge spre shaorma, fără sosurile grele sau cartofii prăjiți, dar cu legume. De altfel, cel cu pui mi s-a părut destul de ușor. Dürüm kebap este și cea mai ieftină opțiune în ceea ce privește kebap-ul, prețurile situându-se până în 10 TL. Spre exemplu, eu am mâncat tavuk dürüm (de pui) cu 6 TL, iar cel de vită era 8,5 TL.

durum kebap

4. Șiș Kebap

E vorba, practic, de kebap sub formă de frigărui. În multe restaurante le poți vedea în timp ce se rumenesc pe bețe, momente în care foamea se va accentua cu siguranță. Știu că în imagine nu arată a frigărui, dar de cele mai multe ori preparatul vine bețe-free. Șiș kebap este de regulă din carne de miel și variază ca preț între 20 și 30 TL.

Sis kebap

5. Kumpir

Ce mi-a plăcut poate cel mai mult în Istanbul a fost kumpirul. Un cartof baban, bine copt, tăiat în două și combinat cu unt, peste care adaugi ce îți face cu ochiul: bucăți mici de cremwurști, măsline verzi, roșii, ardei, porumb, ciupercuțe, murături etc. Simplu, dar gustos! Îl poți găsi și în alte colțuri ale lumii, probabil sub o formă puțin schimbată. Spre exemplu, în Marea Britanie se numește jacket potatoe, doar că acolo opțiunile de „umplere” sunt mai greu de digerat. Kumpirul poate fi savurat la un preț de aproximativ 10-12 TL.

Kumpir

6. Lahmacun

Mi-e greu să înțeleg oamenii care merg la Istanbul și aleg să mănânce pizza sau, mai rău, de la Mc Donald’s. Nu vreau să emit judecăți de valoare, dar nu e oare mai interesantă o vacanță în care încerci să aprofundezi cultura locală? Și asta cu siguranță presupune să testezi mâncărurile tradiționale. Dar e ok să mănânci pizza la Istanbul, atât timp cât este vorba de varianta turcească, lahmacun, cu carne tocată și legume. Este delicioasă, îți promit! În cazul acesta, prețurile variază foarte mult în funcție de dimensiuni. O feli de lahmacun poate fi 2 TL, iar o pizza întreagă 10 TL sau mai mult.

Lahmacun

7. İçli Köfte

Vei avea în foarte multe locuri din Istanbul șansa să încerci un tip de chifteluțe tradiționale, İçli Köfte. Sunt preparate cu carne tocată și bulgur și au o crustă foarte crocantă. Pune-le pe lista de încercat!

Icli kofte

Kofte

8. Sendviș cu macrou de la Podul Galata

Cum urci pe podul Galata dinspre Sultanahmet, sunt o grămadă de bărcuțe pe care se pregătesc sendvișuri cu macrou proaspăt, făcut la grătar chiar în fața ta. E o foarte bună alternativă pentru a-ți potoli foamea și se încadrează cumva în peisaj, pentru că pe pod sunt extrem de mulți pescari. Prețul unui sendviș este de 8 TL.

sendvis cu macrou

Galata

9. Pide

O altă variantă de pizza tradițională este pide, care a început să apară și în patiseriile noastre. Vorbim despre o mini-pizza sub formă de bărcuță, pregătită cu tot felul de ingrediente.  Astfel, ai o nouă opțiune pentru a-ți potoli foamea rapid, dacă n-ai timp să intri într-un restaurant. Prețurile sunt cam 5-7 TL.

pide

Pide

10. Borek și alte produse de patiserie

Și pe acesta îl întâlnim în unele patiserii de la noi, deținute de turci. Practic, aproape toate covrigăriile din București (nu știu în celelalte zone ale țării) au patroni turci. De aceea, dacă nu ești prea plictisit de acasă de astfel de produse, poți să le încerci în Istanbul, să vezi ce gust are originalul. Borek este unul dintre aceste produse de patiserie și este perfect pentru gustarea dintre mese.

borek

Borek

11. Simit

Dacă e ceva ce vei vedea absolut peste tot în Istanbul în zonele turistice, sunt tonetele roșii cu covrigi. În aproape orice cadru își face loc și chestioara roșie care seamănă (nu întâmplător) cu tramvaiul din Taksim. Așa că zic să încerci și un covrig cu susan tradițional, chiar dacă suntem asaltați zilnic acasă de covrigi. Este diferit și poți alege unul cu cremă de brânză, dacă vrei să iei micul-dejun din mers. Evident, au cel mai mic preț pe care îl găsești la mâncare în Istanbul, adică 1 TL.

simit

Covrig susan

La tonetele roșii mai găsești niște covrigi cu gust de crochetă, care mie mi-au plăcut foarte mult. Ei sunt 1,5 TL.

Covrig

12. Porumb și castane coapte

Credeai că în mini-tramvaiele roșii se comercializează doar covrigi? Greșit! Vei trece prin o mulțime de locuri în care mirosul de porumb și castane coapte îți va invada nările. Și te vei gândi că până la urmă n-ar strica o gustare, chiar dacă nu ți-e așa foame.

Castane coapte

Porumb copt

Porumb copt

Castane coapte

Eu nu mai mâncasem până acum castane coapte și nu mă așteptam să îmi placă. Dar sunt o variantă bună de ronțăială. Noi le-am luat la pachet în croaziera pe Bosfor :).

castane coapte

13. Dondurma

Înghețata tradițională turcească vine la pachet cu zâmbete. De ce? Pentru că vânzătorii se țin de șotii de fiecare dată, păcălindu-te că îți oferă înghețata, pentru ca de fapt să mai facă niște acrobații cu ea. Dondurma este diferită de înghețata tradițională, având o compoziție mai compactă, mai groasă. Dar mie chiar mi-a plăcut foarte mult. O găsim și în Centrul Vechi în București, la Calif, însoțită de aceleași scheme care smulg zâmbete. În Istanbul costă cam 5-8 TL ( în funcție de câte cupe vrei).

Dondurma

Dondurma

Dondurma

dondurma

inghetata

14. Baclavale

E exclus să pleci din Istanbul fără să fi gustat măcar o baclava. Dar în zona turistică europeană nu vor avea gustul autentic, pe care îl vei găsi doar în partea asiatică. Iar prețurile sunt incomparabil mai mici în Asia. Spre exemplu, noi am dat pentru 6 baclavale cam 10 TL în zona Karakoy, iar în Üsküdar am luat vreo 3-4 tipuri de baclavale (în total vreo 12 bucăți), care au costat tot 10 TL. Baclavalele cu fistic sunt excepționale!

Baclava

baclava

Baclavale

15. Locum sau turkish delight

Vei găsi rahat peste tot în Istanbul! În fiecare supermarket, la fiecare colț de stradă, în fiecare bazar. Dar eu zic să încerci niște variante mai deosebite, cu rodie, fistic sau alte dulcegării. Încearcă să eviți rahatul comercializat în cutii, este plin cu amidon, care îi cam strică tot farmecul. Optează mai degrabă pentru magazinele unde locum se vinde la gramaj.

Locum

Rahat turcesc

16. Künefe

Un desert pe care l-am încercat pentru prima oară și care mi-a plăcut mult a fost künefe, adică cataif cu brânză. Pe scurt, fidea caramelizată cu brânză. Dacă nu îți plac deserturile prea dulci, nu e chiar pentru tine. Dar mie chiar mi s-a părut bun. Prețul este de 7-10 TL sau mai mult, în funcție de loc.

Kunefe

17. Sütlaç

Orez cu lapte? Ceva puțin mai diferit. Este un fel de budincă, foarte aromată, băgată la cuptor în vas de ceramică. Îl găsești în toate meniurile la desert și te sfătuiesc să îl încerci, măcar pentru a face comparația cu al nostru. Prețul lui pornește de la 4-5 TL.

Sutlac

18. Tulumba și alte dulcegării

Deși despre dulcegăriile din Istanbul puteam vorbi o veșnicie și un pic, voi încheia cu tulumba, un desert turcesc foarte popular, care seamănă puțin cu churros. Try it! :)

Tulumba

Tulumba

cataif

dulciuri turcesti

Chiar dacă titlul vorbește despre mâncărică, hai să povestim puțin și despre băuturi. Nu știu cum este în restul timpului, dar când am fost eu în timpul Ramazanului la Istanbul, era tare greu să găsești o doză/sticlă de Efes, tradiționala bere turcească. La restaurante nici vorbă de așa ceva, ci doar în niște supermarketuri de cartier. Prețul pentru o doză era 6 TL.

Bere Efes

În schimb, poți opta pentru celebrul ayran, un fel de iaurt de băut, care nu le lipsește turcilor de la masă. Nu știu dacă te va impresiona prea mult, dar e de încercat!

Ayran

Pe tot parcursul zilei, ceaiul este nelipsit. Turcii beau ceaiul ca pe apă și te vor invita și pe tine să îl încerci cu fiecare ocazie. Cel de mere este extrem de aromat, te asigur. Dar și cel clasic are farmecul lui, mai ales dacă îl savurezi în timp ce privești apusul.

Ceai turcesc

Ceai turcesc

Ceai

E clar că trebuie să încerci și cafeaua turcească. Pe undeva pe lângă Spice Bazaar era o coadă imensă, la care oamenii așteptau liniștiți să își cumpere cafea locală.

Cafea turceasca

Când vei simți nevoia să te răcorești, sucurile naturale îți vor apărea ca o salvare. Peste tot în Istanbul găsești grămezi de fructe de toate tipurile din care se prepară suc natural. Pepene roșu, rodie, ananas, kiwi sau orice altă fantezie de-a ta! Un pahar costă în jur de 4-5 TL.

Fructe

Suc natural

Portocale

Fresh portocale

Sucul de rodie este cel mai căutat, dar și cel mai scump. De regulă, îl găsești la 12 TL, dar am văzut și afișe cu 20 TL, ceea ce mi se pare exagerat de mult.

Rodii

Oricum, sursa de prospețime este la fiecare colț de stradă în Istanbul. Și parcă merge un suc de citrice cu efect astringent după un iskinder kebap, nu?

Mancare Istanbul

Midii

Dacă urmărești linia de tramvai dinspre Sultanahmet, vei da peste niște restaurante extrem de intersante, cu un aer autentic. Prețurile sunt cam măricele, dar merită zic eu să le treci pragul măcar o dată.

Restaurant turcesc

Istanbul

Mancare Istanbul

dulciuri

Dulciuri turcesti

Concluzia? Istanbul e locul perfect pentru foodies, dar și pentru cei care adoră să încerce preparate tradiționale într-o vacanță. Nu mai ai decât să te pregătești pentru savoarea fostului Constantinopol!


Comentarii

  1. chiar imi place mancarea lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>