Boston, cel mai european oraș american


City Break / SUA

Boston este punctul zero al istoriei Statelor Unite. E un oraș contrastant, în care catedrale vechi sunt vecine cu zgârie-nori după care îți rupi gâtul. Este romantic, boem și are impregnat atât parfumul european, cât și spiritul pur american.

Imaginează-ți că Oceanul Atlantic este fileul unei mese de ping-pong. Pe de-o parte a fileului, este Coasta de Est Statelor Unite, pe cealaltă parte zona insulară a Europei, cu Marea Britanie și Irlanda. Iar tu ești chestia mică și rotundă care țopăie dintr-un teren în altul. Fix așa te vei simți în Boston, ca o minge de ping-pong jucăușă care tot sare din Europa în America.

Boston

Ce trebuie să știi despre Boston?

  • A fost fondat în anul 1630 și este unul dintre cele mai vechi orașe din SUA;
  • Este capitala statului Massachusetts, care se află în top 5 cele mai bogate state din SUA;
  • Boston a jucat un rol cheie în cadrul Revoluției Americane, aici având loc numeroase evenimente importante, precum Masacrul din Boston sau Boston Tea Party;
  • Prima școală publică din SUA a fost deschisă la Boston în anul 1635 – Boston Latin School;
  • În Boston se află Fenway Park, stadionul uneia dintre cele mai faimoase și mai vechi echipe de baseball din SUA, Red Sox;
  • În 1876, Graham Bell a inventat telefonul în Boston;
  • Faimosul președintele asasinat, John F.Kennedy, s-a născut în Boston.

Ce este de văzut în Boston?

Boston Harbor

1

DSC_0002

Un mare atu al orașului este poziționarea favorabilă pe coasta Atlanticului. Noi am aterizat pentru prima dată în State pe Boston Logan Airport. Pista începe, practic, odată cu uscatul, așa că poți avea sentimentul că vei ameriza.

A doua oară când am intrat în contact cu Boston a fost de pe ferryboatul care leagă orașul de Cape Cod, zona de vacanță la ocean a americanilor (și nu numai). Astfel, am făcut cunoștință cu primii zgâri-nori de pe apă. Și a fost tare frumos.

Plimbă-te prin port și nu vei regreta. Ai ocazia să vizitezi Boston Tea Party Ships & Museum, un muzeu plutitor care povestește despre celebrul conflict. Pe scurt, britanicii au introdus taxe pentru ceaiul important de colonia americană. De aceea, în 1773, Fiii Libertății (Sons of Liberty,printre care și Samuel Adams- un erou al orașului în mișcarea de independență) au aruncat în portul din Boston încărcătura de ceai de pe trei vase englezești. Astfel, Boston Tea Party a devenit un moment-cheie în cadrul Revoluției Americane.

Freedom Trail

Boston Freedom Trail

Ce mi-a plăcut cel mai mult în Boston? Freedom Trail. Mi se pare o idee excepțională. Este vorba despre un traseu de 4 km care include 16 locuri semnificative în istoria obținerii independenței Statelor Unite. Acesta este marcat în pavaj printr-o linie roșie și prin diverse gravuri în cazul opririlor, însoțite de pancarte cu note explicative.  La centrul de informare turistică din Boston Commons vei primi o hartă gratuită a traseului. Practic, tot ce trebuie să faci este să urmărești liniuța roșie de pe străzi și să te bucuri de istoria Bostonului!

IMG_5574

Freedom Trail începe din parcul Boston Commons, cel mai vechi parc public din SUA, și se termină în port, cu fregata USS Constitution, cel mai vechi vas de război din lume care încă plutește. De-a lungul traseului admiri catedrale și capele minunate, ajungi în locul în care s-a produs Masacrul din Boston sau vizitezi casa lui Paul Revere, un patriot convins și o emblemă a Revoluției Americane.

Foarte aproape de startul turului, vei da nas în nas cu Massachusetts State House, locul de unde se guvernează statul Massachusetts.

Boston

Pe același traseu vei ajunge la Granary Burying Ground, cimitirul în care se odihnesc mulți eroi căzuți în timpul Revoluției Americane, inclusiv Samuel Adams, unul dintre cei care au semnat Declarația de Independență. În prezent, cea mai renumită bere din Boston îi poartă cu mândrie numele revoluționarului.

Boston

Traseul ăsta te învață ce înseamnă libertatea. Și cum o poți înțelege mai bine decât dacă afli cum este să fii privat de ea? Pe Freedom Trail există un pasaj înalt și transparent care simulează oarecum sentimentul din lagărele de concentrare naziste. Practic, în timp ce îl traversezi, de sub tine ies niște aburi care țin locul gazelor din camerele de gazare. Chiar mi s-a părut impresionant!

IMG_5597

Faneuil Hall & Market

DSC_0203

Una dintre cele mai animate zone ale Bostonului este Faneuil Hall & Market, cunoscută și drept Quincy Market. Vei găsi o grămadă de restaurante, magazine cu suveniruri, street dance, concerte în aer liber și o atmosferă extrem de detașată. Este, de asemenea, un loc bun pentru cei care vor să meargă la shopping.

DSC_0207

15

În Boston poți cumpăra globulețe pentru Crăciun tot timpul anului. Mai ales că americanii sunt obsedați de această sărbătoare și încep să cumpere cadouri încă din vară. Paradoxul este că între anii 1659 și 1681, Crăciunul a fost interzis în Boston de către puritanii englezi, pe motiv că nu era o sărbătoare religioasă în adevăratul sens al cuvântului. Probabil vor să recupereze! :)

DSC_0248

Boston North End & Little Italy

10

Zona aceasta a Bostonului, în care vei ajunge dacă urmărești Freedom Trail (pentru că în apropiere e casa lui Paul Revere) mi s-a părut extrem de boemă. Clădiri cărămizii cu multe scări de incendiu, alături de care sunt restaurante italienești în care poți gusta paste ca-n Umbria.

12

DSC_0270

16

Chinatown

Nu se compară cu comunitatea din NYC sau San Francisco, dar dacă ai poftă de mâncare chinezească și de atmosfera specific asiatică, poți da o tură prin Chinatown.

DSC_0067

DSC_0080

Public Garden

O pauză de revigorare, o gură de aer proaspăt, poate un picnic. Dacă vrei să te joci cu veverițele sau să admiri zgârie-norii printre copacii verzi, plimbă-te prin Public Gardens. Dacă vremea e frumoasă, te poți plimba cu bărcuțele sub formă de lebădă contra sumei de $3,5. Noi am fost imediat după o ploicică, așa că nu s-a pus problema de picnic, dar totul era foarte verde și proaspăt.

DSC_1030Boston Public Garden

Beacon Hill

O zonă extrem de frumoasă din Boston este Beacon Hill. Aici se observă clar influența europeană, parcă uiți că ești de fapt în SUA. E o zonă rezidențială plină de farmec, cu construcții din cărămidă, curățenie și multă liniște. Cea mai frumoasă străduță din zonă este Acorn Street. Probabil va dura ceva până s-o găsești, dar crede-mă că merită. De trecut în planul vizitei!

DSC_0904

Acorn Street

Newbury Street

Pentru pasionații de shopping sau pentru plimbăreți, recomand strada Newbury. Cochetă, elegantă, cu magazine de lux, dar și pentru toate buzunarele (inclusiv un Forever 21 imens), nu prea are cum să nu-ți placă!

Newbury Street

37

DSC_0367

Downtown Crossing

O altă zonă numai bună pentru shopping este Downtown Crossing, o arteră din centrul orașului. Vei găsi în jur multe fast-food-uri și restaurante, în caz că ți-e foame.

Downtown Boston

Harvard

La farmecul Bostonului plusează posibilitatea de a vizita una dintre cele mai faimoase universități din lume, și anume Harvard. Campusul este minunat, plin de verdeață și studenți pe ale căror fețe se citește inteligența și determinarea. Mai multe despre Harvard am povestit aici.

Harvard

Boston Duck Tour

O activitate interesantă în Boston este plimbarea cu autobuzul-barcă. Vei vedea Bostonul atât de pe uscat, cât și de pe apă, fără să schimbi vehiculul. Practic, te plimbi prin oraș pe roți și, la un moment dat, plonjezi în apă! Prețul unui tur este de $36, iar călătoria durează 80 de minute. Mai multe aici.

DSC_0137

Ce mai poți vedea în Boston

  • Charles River Esplanade- plimbă-te pe malul râului Charles, care desparte Cambridge de Boston;
  • Boston Public Library- este minunată, iar turul e gratuit;
  • Prudential Center, Skywalk Observatory- cred că ți-ar plăcea să vezi orașul de la etajul 50, nu? Află mai multe de aici.

Transportul public în Boston

MBTA sau simplu “the T” este sistemul de transport public din Boston, din care cel mai frecvent vei folosi probabil metroul și autobuzul. O singură călătorie costă $2, un abonament de o zi este $12, iar pentru 7 zile $19. Dacă stai mai mult de două zile și ai în plan să te plimbi mult, îl recomand pe ultimul. Găsești informații suplimentare pe site.

Sistemul de transport din Boston este destul de interesant, deși pot spune că nu l-am înțeles chiar pe deplin (există întotdeauna o speranță). Când am ne-am dat jos din ferry, am coborât în subteran pentru a lua metroul , așa cum presupuneam noi. În schimb, am mers cu un autobuz exclusiv prin tunel, exact ca în metrou. În prima stație era destul de pustiu, chiar mă așteptam să apară mașinile din Fast& Furious dintr-o clipă în alta.

Unde stai în Boston

Este vorba de un oraș, deci există opțiuni pentru toate buzunarele. Caută un hotel pe booking.com sau un hostel aici (prețurile sunt în jur de $50 pe noapte). Dacă stai prost cu bugetul și vrei să economisești, încearcă airbnb.com-camere sau case de închiriat sau couchsurfing- cineva te găzduiește pentru o scurtă perioadă ( vom vorbi curând despre cele două opțiuni de cazare).

Noi am stat într-o casă de studenți zâmbitori, care ne-au primit cu căldură și cu care am socializat cu fiecare ocazie. Cel mai mult mi-a plăcut organizarea lor privind spațiile comune. A fost o experiență foarte frumoasă!

DSC_0784

DSC_0789

Acesta este Boston. Dacă te uiți în stânga, vei vedea clădiri cărămizii și catedrale gotice, iar dacă îți arunci privirea în dreapta vei vedea zgârie-nori, cu străzi umbroase și răcoroase, cu pasaje gri și garaje subterane care te fac să te simți în mod cert pe teritoriul SUA.

Boston

Boston

Boston

Boston

Boston Starbucks

Starbucks este un stil de viață în State- Egg& Cheddar Sandwich și Vanilla Latte

Boston Halloween

Mai era o lună și jumătate până la Halloween, dar americanii sunt înnebuniți după pregătirile de sărbători.

DSC_1043

Boston

Concluzia este că, deși nu e printre destinațiile preferate ale turiștilor care vizitează Statele Unite, Boston este un oraș cu personalitate (multiplă chiar), care merită măcar o mică părticică din timpul călătoriei tale pe Coasta de Est.

N.B. Mulțumesc Costinei pentru o parte din fotografiile de mai sus. Dacă vrei să vezi mai multe poze frumoase, o găsești pe Facebook, cu un proiect tare drăguț, Imagine.Create.Show.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>