Londra: plimbare de-a lungul Tamisei City Break / Marea Britanie

Londra este un oraș fascinant, în care conceptul de plictiseală nu își are locul. Sunt atât de multe de văzut, încât îți recomand să îți schițezi un plan de călătorie încă de acasă. O plimbarea de-a lungul Tamisei trebuie să fie cap de listă, pentru că ea cuprinde cele mai importante simboluri ale orașului.

E greu de descris un oraș atât de vibrant, de divers, de cosmopolit. În câteva cuvinte, îți pot spune doar că s-ar putea să vrei să te muți acolo. De tot! Asta dacă nu ești meteo-dependent, ca mine. Bine, despre faimoasa ploaie din Londra nu pot povesti prea multe, pentru că n-am văzut nici cel mai mic strop în cele 7 zile petrecute în Regatul Unit.

Așa cum spuneam, în Londra există 129382320000 obiective turistice/ metru pătrat. Ca să nu ajungi să alergi dintr-un capăt în altul al orașului ( și pregătește-te pentru distanțe mari ! ), doar pentru a bifa pe listă nu-știu-ce-muzeu sau nu-știu-ce-monument, analizează puțin harta și fă un mic plan. Chiar dacă ești  genul de persoană spontană. Crede-mă, de data asta chiar trebuie.

Eu îți propun să începi cu o plimbare de-a lungul Tamisei. Dar pentru asta ai nevoie de o zi întreagă la dispoziție, astfel încât să te bucuri cu adevărat de tot ceea ce vezi în jurul tău. Pentru că vor fi multe!

Începe plimbarea de la Big Ben

DSC_0298

Coboară din metrou la stația Westminster și vei vedea cel mai faimos simbol al Londrei: Big Ben ( sau Elizabeth Tower ), alături de Palatul Westminster. Big Ben este, de fapt, numele dat clopotului ce cântărește mai mult de 13 tone ( cât un elefant ), dar este folosit acum pentru a indica ceasul și întregul turn. Palatul Westminster este cea mai cunoscută clădire administrativă din Marea Britanie, găzduind Parlamentul.  Alături, Westminster Abbey este catedrala unde sunt încoronați regii. Acest exemplar de arhitectură gotică ascunde mormintele a numeroase personalități din literatură, științe sau artă, printre care se numără și doi Charles- Dickens și Darwin. Dacă vrei să vizitezi catedrala, caută prin portofel £20.

Traversează podul Westminster către London Eye

DSC_0357

Un alt simbol al Londrei se află fix vizavi- London Eye, care are o înălțime de 135 m. În zilele senine, poți vedea până la 40 km depărtare și, dacă ai vederea ireproșabil de bună, este posibil să admiri chiar și Palatul Windsor ( care este în afara Londrei ). O rotație completă durează 30 minute, iar prețul unui bilet este de £30 . Dacă nu stai prea bine cu bugetul, cred că poți să te dai în roată altă dată. Poți, în schimb, să o admiri oricând, e gratis!

DSC_0358

Plimbă-te prin Southbank

Malul drept al Tamisei este o zonă de promenadă cu numeroase terase, puburi și restaurante. Plimbă-te prin Southbank până la Bernie Spain Gardens, unde te poți relaxa puțin pe iarba proaspătă și verde. Poți urca, de asemenea, în Oxo Tower pentru o priveliște de sus a Londrei gratuită.

DSC_0406

Traversează Waterloo Bridge până în Covent Garden

E intersant să vezi Londra de pe fiecare pod de pe Tamisa. Și dacă tot sunt atâtea, de ce să nu traversăm cât mai multe? Traversează Waterloo Bridge și dă o fugă până în Covent Garden. Este o zonă tare simpatică, unde poți merge și la shopping ( în altă zi ! ). Dacă vrei să vezi cel mai colorat loc din Londra, caută pe hartă Neal’s Yard, o curte interioară situată între Short Gardens și Monmouth Street. Te va umple de energie pozitivă!

DSC_0180

Îndreaptă-te către Catedrala St.Paul prin Temple

DSC_0208

Temple este o zonă cu numeroase clădiri gotice, printre care Biserica Temple și Palatul de Justiție. Ia-te la întrecere cu double-deckerele care stau la semafor și îndreaptă-te către un alt simbol al Londrei- Catedrala Sfântul Paul. Domul catedralei este al doilea cel mai mare din lume, însă trebuie să te străduiești să urci cele 528 de trepte până în vârf. Dar gândește-te că merită – priveliștea asupra Londrei este cea care va râmâne în amintirea ta, nu febra musculară de a doua zi! Aici a avut loc o nuntă care a intrat în istorie- cea a Prințesei Diana și a Prințului Charles. Aceștia au ales Catedrala Saint Paul în detrimentul Westminster Abbey, pentru a demonstra poporului britanic că sunt modești și aproape de ei.

Dacă vrei să vizitezi catedrala, alocă £18 în buget ( online este mai ieftin).

IMG_2712d

DSC_0490

Traversează Millenium Bridge către Shakespeare’s Globe

Millenium Bridge este un pod pietonal de pe care ai o priveliște minunată asupra Catedralei Sf.Paul și a întregului oraș. Traversează-l pentru a ajunge în Southwark și îndreaptă-te către Shakespeare’s Globe, teatrul construit între 1597-1599, unde se puneau în scenă piesele scrise de William Shakespeare, care se pare că era chiar acționar al instituției culturale. Globe Theatre a fost construit după asemănarea Colosseumului, dar la o scară mai mică. A fost demolat de puritani în 1644 și reconstruit în 1997 de către actorul american Sam Wanamaker.

DSC_0425

Vei trece și pe lângă Tate Modern, o galerie de artă cu intrare liberă. Dacă ești fan al artei contemporane, merită să arunci un ochi.

Plimbă-te prin Southwark și mănâncă la Borough Market

DSC_0566

Ești în Southwark. Urmează semnele și îndreaptă-te către Borough Market, mai ales dacă îți este foame. E una dintre cele mai mari și mai vechi piețe din Londra, unde vei găsi mâncare pe toate gusturile. Noi am ajuns poate prea târziu, pentru că nu mai era așa multă agitație și nici o ofertă prea variată. Dar a meritat,pentru că am mâncat un wrap cu creveți cu usturoi absolut delicios ( £5 ).

IMG_2715

Plimbă-te pe sub podurile pline de istorie în zona London Bridge

DSC_0576

Zona London Bridge mi s-a parut extrem de interesantă, pentru că pare desprinsă din romanele lui Charles Dickens. Mai-mai că te aștepți să dai peste Oliver Twist la colț de stradă. Este singurul loc în care am văzut un cerșetor, ceea ce, în acest caz, a plusat la nota istorică.

Mergi printre clădirile de birouri către Tower Bridge

DSC_0446

În zona London Bridge vei vedea de pe orice străduță The Shard, un zgârie-nor simbol al Londrei, de unde poți admira orașul de sus, contra sumei de £25 sau dacă iei cina la un restaurant din clădire ( probabil extrem de scump ).

Printre clădirile de birouri vei găsi aleea care duce către Tower Bridge, cel mai frumos pod din Londra. Pe malul drept al Tamisei există o zonă tare drăguță de promenadă, de unde se poate admira și HSS Belfast, o navă care a făcut parte din flota britanică ce a opus rezistență Germaniei în Cel De-al Doilea Razboi Mondial. Se poate și vizita, iar un bilet costă £15.

DSC_0668

Traversează Tower Bridge și vei ajunge la Tower of London

Da, sunt două chestiuni diferite, deși lumea le mai încurcă. Tower of London este o fortăreață veche de 900 de ani, în care erau aduși prizonieri destinați încarcerării sau executării. Astăzi, castelul adăpostește strălucitoarele bijuterii ale Coroanei. Vizita la Tower of London te mai ușurează de £25, dar eu zic că merită.

DSC_0503

Plimbă-te prin City of London până la Leadenhall Market

City of London este districtul de afaceri al Londrei, cu zgârie-nori și englezi îmbrăcați la costum. Foarte puțini oameni locuiesc aici, dar zona de doar 2,9 km pătrați este străbătută zilnic de numeroși londonezi care vin la birou.

DSC_0280

Plimbă-te printre clădirile de birouri până la Leadenhall Market. Vei vedea o piață mai exclusivistă, dar spectacolul cultural este captivant: englezi la costum cu gențile lor scumpe puse pe jos și cu nelipsita bere în mână, discutând și gesticulând fără întrerupere. Probabil vei ajunge aici după-amiaza, dar îți pot spune că și în pauza de masă va fi la fel de mare aglomerația (da, oamenii se delectează cu o bere sau mai multe la prânz, în timpul serviciului).

tamisamap

Acesta este traseul propus de mine astăzi. Nu te lua după Google Maps în privința timpului, el nu ia în calcul nenumăratele pauze de poze, clipele de relaxare și nici necesitatea umplerii stomacului din când în când. Așadar, rezervă-ți pe cât posibil o zi pentru această plimbare.

Relaxează-te într-un pub din SoHo după lunga plimbare de-a lungul Tamisei

Dacă ți s-a făcut poftă de o bere, du-te la stația de metrou din apropiere – Bank ( Linia roșie- Center Line ), până la Oxford Circus ( 5 stații ) și intră în SoHo, zona cu cele mai multe terase, pub-uri și restaurante din Londra. Caută un pub pe gustul tău și comandă-ți o bere. Pentru autenticitate garantată, îți recomand Fuller’s London Pride, fabrica este chiar în Londra.

IMG_2823f

To be continued…

Vom povesti în următoarele articole despre alte zone frumoase ale Londrei, despre mâncare, muzee, parcuri, bugetul de călătorie și despre muuulte altele. Urmează alte poze din acest oraș superb!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>