Ai vizitat cu adevărat Londra dacă… City Break / Marea Britanie

Londra se remarcă prin diversitate și dinamism, doar este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei. Cum afli dacă ai descoperit orașul cu adevărat? Iată câteva sugestii:

1. Ai auzit cel puțin o dată sunetul de oră exactă de la Big Ben

DSC_0253d

Da, sunetul ăla care îți amintește încă o dată că ești la Londra! Parcă îi dă un plus de farmec orașului, nu?

2. Te-ai înghesuit împreună cu jumătate din populația globului să vezi schimbarea gărzii de la Palatul Buckingham

DSC_0014

DSC_0949

Schimbarea gărzii are loc în fiecare zi între aprilie și iulie, și alternant ( o zi da, una nu ) în restul anului, de la ora 11:30, dar trebuie neapărat să ajungi mai devreme dacă vrei să prinzi un loc bun. Sau măcar un loc care să nu fie în afara Londrei. De regulă, nu este foarte aglomerat decât vara, dar se pare că am fost norocoasă să prind și în aprilie o zi foarte agitată, așa că a trebuit să îmi fac cu greu loc ( și nici nu ocup mult spațiu! ) printre turiștii veniți din toată lumea, disperați să prindă niște cadre cu regimentul regal, ce mărșăluiește vioi în hainele de un roșu aprins.

Dacă vremea este extrem de potrivnică, ceremonia se poate anula. Consultă orarul pentru a fi sigur că nu te duci degeaba.

Cea mai apropiată stație de metrou: Green Park ( trebuie să traversezi parcul pentru a ajunge la Buckingham Palace ).

3. Ai văzut mumiile egiptene de la British Museum

40 (2)

38

Mie mi s-au părut fascinante. Este incredibil că datează de peste 2000 de ani și sunt atât de bine conservate.  Chiar simți că intri în contact cu o cultură străveche, ești cumva teleportat în timp.

Trebuie să vizitezi British Museum, mai ales că intrarea este liberă. Dar lasă mumiile la sfârșit, pentru că altfel nu te va mai impresiona nimic altceva!

Cea mai apropiată stație de metrou: Russel Square sau Holburn ( în funcție de magistrala pe care te afli ).

4. Ai stat pe linia primului meridian al lumii, cu un picior în Emisfera Vestică și cu celălalt în Emisfera Estică

9

Du-te la Greenwich, unde începe măsurarea GMT ( Greenwich Mean Time ) și, metaforic vorbind, unde ia viață timpul.

Pe lângă linia propriu-zisă a primului meridian al lumii, vei găsi un orășel tare pitoresc (Greenwich), un parc ( Royal Park ) cu priveliști superbe asupra Londrei și un muzeu din care vei învăța multe despre astronomie și despre istoria măsurării timpului.

DSC_0112

5. Te-ai plimbat cu un double-decker

DSC_0210 (2)

Nici măcar nu este un moft, ci e chiar inevitabil, pentru că acum aproape toate autobuzele din Londra sunt supraetajate. Eu îți recomand, însă, ruta istorică 15 ( începe din Trafalgar Square și ajunge până la Tower of London) , pe ea vei găsi unele dintre puținele autobuze vintage rămase încă în circulație. Vei avea astfel parte de o atmosferă autentică!

6. Ai văzut Londra de la înălțime

DSC_0488

DSC_0504

Fie că este vorba de London Eye, de Catedrala Saint Paul, OXO Tower sau The Shard, trebuie neapărat să admiri Londra de sus. Te vei putea bucura de conturul clădirilor pââână departe, dacă ai noroc de o zi senină. Priveliștile sunt și ele tot la înălțime, te asigur!

Imaginile sunt surprinse din cupola Catedralei St. Paul.

7. Te-ai îngrămădit într-o cabină telefonică pentru poza clasică londoneză

18

Da, știu, „clișeu turistic”, vei spune. Și ce dacăăăă? La Londra și clișeele sunt fun! Caută o cabină telefonică mai curățică și pune-ți fața de poze! :)

8. Ai luat pulsul orașului din Picaddilly Circus

DSC_0647

Vrei nebunie, agitație, oameni, reclame, lumini, muzică live? Du-te în Piccadilly Circus, vei găsi de toate! Inclusiv statuia lui Eros.

Intersecția este renumită în lumea întreagă pentru reclamele sale, dintre care colaborarea de cea mai lungă durată este cu Coca-Cola ( din 1954 ). Numele provine de la gulerul piccadil din secolul al 17-lea, care avea o formă circulară, la fel ca intersecția.

9. Te-ai plimbat prin cel puțin un parc londonez

DSC_0958

DSC_0113

Nu te aștepta la nu-știu-ce-vegetație deosebită, ci mai degrabă pregătește-te să inspiri aer proaspăt și să alergi pe iarba verde cât vezi cu ochii. Asta dacă nu e o zi liberă însorită, pentru că va fi plin de englezi veniți la picnic. La Londra se stă pe iarbă, așa că nu te chinui să cauți o băncuță. Cel mult, vei vedea niște șezlonguri de închiriat. Dar cum se spune,”When in London, do what the londoners do”, așa că tolănește-te pe iarbă și bucură-te de verdele intens din jur. Hyde Park este cel mai mare dintre parcurile Londrei, dar poți să te plimbi și prin Green Park, Regent’s Park sau St.James’s Park. Și nu uita de Royal Park din Greenwich, despre care am vorbit mai devreme!

Pentru Hyde Park: coboară la stația de metrou Hyde Park Corner.

10. Ai mers la shopping pe Oxford și Regent Street

DSC_0036

DSC_0584

Sunt dependentă de shopping, recunosc. Cu toate acestea, nu prea îmi place să merg la cumpărături în călătorii, pentru că am impresia că pierd din timpul în care aș putea să cunosc mai bine orașul. Dar atâtea haine ca la Londra n-am mai văzut. Magazinul meu preferat este Top Shop ( mai ales că nu există în România încă ), dar pentru prețuri mai mici încearcă Primark. Vei înota printre haine, îți zic eu!

Oxford Street este cea mai aglomerată arteră de shopping din Europa, unde vei găsi peste 300 de magazine întinse pe 2,5 km. Alege Regent Street dacă ești dispus să achiziționezi ceva din colecțiile marilor case de modă și ale magazinelor mai scumpe.

Stație de metrou direct în mijlocul agitației: Oxford Circus.

11. Ai mâncat fish & chips

IMG_2938

Fie că îți place sau nu mâncarea britanică, fish & chips tot trebuie să încerci. E ca și cum te-ai duce în Italia și n-ai mânca pizza. E clar că nu e un fel de mâncare ușor și nici sărac în calorii, dar ești în vacanță! Prețurile pentru o porție de fish & chips sunt în jur de £11-12 la pub-urile din centru și sub £10 în alte zone ale orașului.

12. Ai fost la Harrods ca la muzeu

DSC_0421

DSC_0413

Poate nu e cazul tuturor, dar cum să nu fie muzeu un loc unde 100g de somon costă £2,4 (= 15 RON )? Ca să nu mai vorbim de colecțiile designerilor renumiți. Dar decorațiunile interioare ale magazinului merită o vizită ( în special zona scărilor rulante ), mai ales că îți faci o idee despre stilul de viață al elitelor londoneze.

N-am plecat chiar ca de la muzeu de la Harrods, căci nu m-am putut abține să nu iau câteva suveniruri ( ceai, ciocolată ), pentru care n-a trebuit să îmi ipotechez totuși casa.

Cea mai apropiată stație de metrou: Knightsbridge.

13. Ai mâncat în piețele din Londra

DSC_0210

DSC_0252

DSC_0272

Trebuie să mergi măcar într-o piață din Londra, pentru că vei găsi mâncăruri delicioase și mai ieftine decât în pub-uri sau fast-food-uri. Și doar ai de unde alege: Borough Market, Camden Market sau Portobello Road Market sunt recomandările mele.  Dar vei descoperi multe altele și, odată cu ele, te vei bucura de diversitatea, aromele și mixul de culturi din Londra, cel mai cosmopolit oraș al Europei, din punctul meu de vedere.

Mie mi-a plăcut tare mult ce am văzut la Camden Market. Problema este că a durat ceva până am decis ce să mănânc, pentru că puteam alege de la mâncare peruviană până la jerk chicken jamaican.

14. Ai băut o bere englezească în Soho

DSC_0669

Soho merită mai mult de o privire aruncată în treacăt, pentru că este locul perfect să socializezi cu londonezii, care oricum socializează de mama focului, veșnic cu o halbă de bere în mână.

Mi s-a părut ca am aterizat într-o stațiune care n-avea nicio legătură cu Palatul Westminster sau cu Tower Bridge. Tocmai de-aici provine farmecul Londrei: ai impresia că vizitezi mai multe orașe într-unul singur.

Aici ai pub-uri pe alese, dar nu te speria de aglomerație- acolo vei găsi atmosfera tipică de pub, cu englezi care sporăvăiesc despre câte-n lună și în stele, fără să li se termine vreodată subiectele de discuție. Mai ales că inspirația le este alimentată non-stop de bere!

60

15. Te-ai plimbat printr-un cartier rezidențial al Londrei

DSC_0371

Pentru a-ți contura o imagine completă despre Londra, plimbă-te printr-un cartier rezidențial precum Belgravia, Chelsea, South Kensington sau coloratul Notting Hill. Eu l-am ales pe cel din urmă și m-am bucurat de o zi însorită pe străzile cu clădiri verzi, roz și albastre.

DSC_0377

DSC_0451

16. Ai auzit de un milion de ori la metrou expresia ‘Mind the gap’

DSC_0205

Daaa, și acum îmi vine în minte ‘Mind the gap between the train and the platform’/ „Atenție la spațiul dintre metrou și peron”. Dar englezii au reușit să facă o atracție turistică și dintr-o expresie, așa că vei găsi chiar și brelocuri pe care scrie ‘mind the gap’.

17. Era să te calce cel puțin o mașină din cauza circulației pe partea dreaptă

DSC_0017

Nu e așa complicat, e doar totul invers. Eu eram mereu debusolată în intersecții, parcă mă așteptam să aterizeze din moment în moment un asteroid pe șosea! Serios, îți ia puțin până te obișnuiești cu circulația, dar ai grijă cu taxiurile, pentru că ele nu te așteaptă să închei procesul de acomodare atunci când semaforul le indică culoarea verde.

18. Ai făcut cunoștință cu familia regală

45

Mie mi s-au părut puțin cam palizi și nu foarte vorbăreți. Dar am stat lângă Regină, n-a mai contat schimbul de replici cam inexistent!

Despre Muzeul de ceară Madame Tussauds vom vorbi mai multe. Cert este că e o experiență care merită, pe care am păstrat-o special ( n-am mers în alte orașe ca Viena, Amsterdam sau New York ) pentru muzeul deschis prima oară în Londra în 1884, despre care am învățat încă din gimnaziu din manualele de engleză.

19. N-ai vrut să te mai întorci acasă…

Mie așa mi s-a întâmplat. E normal să fii trist când se încheie o vacanță, dar de data asta pentru mine a fost un sentiment amplificat. Pentru că spiritul londonez pune stăpânire pe tine!

Tu câte dintre activitățile de mai sus ai bifat? Ce alte sugestii mai ai? Oricum, dacă ți-au mai rămas unele nebifate pe listă, e semn că trebuie să te reîntorci la Londra! :)

DSC_0123


Comentarii

  1. Toader Leontina Says: 1 mai 2015 - 09:17

    Multumesc pentru vacanta oferita de 1Mai la Londra.urmarind ,,Valiza cu calatorii”am fost teleportata automant pe strazile Londrei,am fost alaturi de regina, am degustat meniuri noi,am stat la taclale cu Londonezii savurând o halba de bere. FELICITARI!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>