Oameni ai New York-ului City Break / Foto-articole / SUA

În mod evident, ideea titlului nu îmi aparţine. Este o adaptare personală a unui proiect pe care îl admir, prin care am vrut să redau pulsul străzilor newyorkeze. Mi-am dorit propriii mei oameni ai New York-ului. Pentru că, înainte de toate, oraşul ăsta înseamnă diversitate. Şi culori. Şi idealuri. Şi poveşti de tot soiul.

Despre New York City sau „Oraşul Oraşelor” avem multe de vorbit. Îl vom descoperi sistematic, dar, în acelaşi timp, îl vom lăsa să îşi spună singur povestea. Pentru că aşa este şi în realitate. Planul New York-ului este foarte riguros, liniar, cu străzi numerotate şi intersecţii bine planificate. Dar, în acelaşi timp, oraşul pulsează de energie şi de viaţă, iar culorile lui te vor purta ca pe nişte străduţe întortocheate.

Înainte să trecem în revistă cele mai importante obiective turistice, să ne plimbăm printre cei mai renumiţi zgârie-nori ai lumii, prin cartierele diferite şi pline de farmec,  înainte să analizăm modalităţile de transport, costurile şi tot ce implică vizitarea metropolei, vom face cunoştinţă cu oamenii.

Personal, am fost foarte impresionată să văd oameni atât de diferiţi locuind laolaltă. O neomogenitate umană cu sens, însă. Chiar dacă n-au mai nimic în comun- nici culoarea tenului, nici religia, nici stilul vestimentar, nici hobby-urile- toţi par să fie interconectaţi prin spiritul newyorkez. De la avocatul în costum Armani până la vânzătorul de hot-dog, originar din India. De la fashionista din SoHo, până la casieriţa din tura de noapte de la magazinul universal din Brooklyn. De la chinezoaica ce vinde plăcinte cu răvaşe în Chinatown, până la băiatul de culoare care bătătoreşte zilnic terenul de baschet din Harlem.

DSC_0597

De multe ori, mă trezesc pe stradă studiind fizionomii, feţe, gesturi şi încercând să ghicesc contextul existenţei lor. „ Îi place să joace handbal?” „Nu-şi mai poate plăti împrumutul?” „ Se duc la o petrecere?” „Oare e mecanic?” „ Soţia îi alege cămăşile?” „ Îşi duce nepotul la înot?” „ Are un examen greu la Finanţe?” „ Intră în schimbul de noapte?”

Să facem împreună acest exerciţiu de imaginaţie. Oare ce poveste se ascunde în spatele fiecărui chip surprins pe străzile zgomotoase din „the Big Apple”?

 DSC_0015

 

DSC_0016

DSC_0110

DSC_0203

DSC_0111

 

DSC_0100

DSC_0344

 

DSC_0079

DSC_0096

DSC_0117

DSC_0178

DSC_0091

DSC_0258

DSC_0206

DSC_0551

DSC_1029

DSC_0250

DSC_0200

DSC_0027

DSC_0251

DSC_0617

DSC_0367

DSC_0742

DSC_0594

DSC_0885

DSC_0677

DSC_0814

DSC_0821

DSC_0487

Un oraș tare colorat, nu-i așa? Ție cum ți s-au părut oamenii din New York City?


Comentarii

 1. oamenii sunt inca frumosi, abia astept sa ii vad la vara. Un sfat insa daca nu te superi.. incearca sa nu mai tai capul si picioarele oamenilor in poze.

  • Cristina Stoica Says: 15 aprilie 2015 - 10:45

   Ancuța, îți mulțumesc de sfat. Momentan, am un plugin care îmi taie pozele automat, dar lucrez la asta! Și da, ai perfectă dreptate: oamenii sunt încă frumoși, mai ales pentru că sunt diferiți! :)

 2. New York-ul înseamnă diversitate. Exact același sentiment l-am avut și eu cu prietenul meu colindând strazile aglomerate din NY. Mereu ne imaginam că oamenii în costume care trec pe lângă noi probabil conduc lumea, iar noi habar n-avem de asta.

  • Cristina Stoica Says: 5 iunie 2015 - 21:28

   Şi cel mai probabil aşa şi era, Oana. Un alt exerciţiu de imagine este să încerci să ghiceşti cu ce se ocupă mai exact fiecare dintre corporatiştii în costume scumpe. Nu ştiu dacă urmăreşti serialul Suits, dar eu vedeam în mulţi dintre ei personajul lui Harvey Specter! :)

 3. Oamenii sunt OAMENI ! :) Peste tot ! Aici, acolo, prin alte părţi. Mă bucur că am avut plăcerea să „ma pierd” pentru două zile pe străzile New York-ului. Am întâlnit tot felul de oameni,de la cei care mi-au dat „coate” pe scările aferente staţiilor de metrou, fără măcar o clipire de regret ,continuând cu cei înspăimântător de amabili care m-au ghidat spre diverse puncte turistice ,incluzând chiar şi poliţişti amuzanţi şi terminând cu un OM speriat de moarte ! ( pe înserat am întrebat un OM despre o direcţie, a fugit speriat uitându-se înapoi la fiecare doi paşi. Cred că m-a confundat cu vreun anume criminal, n-o să înţeleg niciodată…mereu mă amuz când îmi amintesc). Oamenii ar trebui să rămână umani dar mi-e teamă că bunurile materiale, invidia şi interesele financiare au început să-i dezumanizeze ! Pe cei de aici, de acolo, din alte părţi, de peste tot! :)

  • Cristina Stoica Says: 5 iunie 2015 - 21:23

   Aşa este, Cosmin. Mirajul lucrurilor materiale ne-a acaparat şi unii dintre noi nu mai ţin cont de nimic pentru a le obţine. La fel de adevărat este că peste tot există oameni deosebiţi, dar şi unii cu care nu ţi-ai dori să fii chiar prieten. New York nu face excepţie, dimpotrivă. Îl consider o lume în miniatură, aşa că sigur ai şansa să dai peste toate tipurile de oameni acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>