Bucură-te de primăvară la Keukenhof, Olanda În mijlocul naturii / Olanda

Pentru că putem spune în sfârșit că a venit mult-așteptata primăvară, vă recomand astăzi o vizită la Keukenhof, a doua cea mai mare grădină de flori din lume, localizată în Olanda.

Dacă optezi pentru un city-break la Amsterdam în lunile de primăvară, trebuie neapărat să incluzi în program și o vizită la Keukenhof, chiar și nefiind foarte pasionat de flori. Vei descoperi un spectacol al naturii extrem de colorat, pe un veritabil fundal olandez, cu mori de vânt, saboți și stroopwafels.

Cândva, lalelele valorau enorm. Au fost aduse în Olanda din Turcia în jurul anului 1593 și au acaparat treptat pasiunile olandezilor bogați. Se spune că un singur bulb a fost vândut în schimbul unei case pe canal în Amsterdam, care astăzi valorează 500 000 €.

Astfel, pasiunea olandezilor pentru lalele a dus la deschiderea celei mai iubite grădini de flori din lume, cu 800 000 de vizitatori anual, care se întinde pe 32 de hectare. Tot anual, la Keukenhof sunt plantați 7 milioane de bulbi, care cuprind nici mai mult, nici mai puțin de 800 de tipuri de lalele. Rezultatul ușor de anticipat este că nu vei ști unde să te uiți mai întâi, ce colțișor cu flori să mai admiri și cum să nu ratezi nicio zonă a parcului ( aici vine în ajutorul tău harta ).

IMG_7042

IMG_7043

În parc nu există timp de plictiseală. Dacă consideri că ai admirat destul florile, poti opta pentru o grămadă de activități, precum vânători de comori, plimbări prin labirint și vizitarea unei mini-ferme cu păsări și animale domestice ( care cred că pentru noi, vizitatorii din țări cu un grad ridicat de ruralitate, nu prezintă un interes atât de mare, însă ). Există și un tur ghidat gratuit al parcului, care începe în fiecare zi de la ora 14:00, din fața Pavilionului Juliana.

De asemenea, poți explora pitoreasca zonă a localității Lisse și în afara parcului. Iată ce mai poți face în imediata apropiere a grădinii de flori Keukenhof:

Zboară deasupra câmpurilor cu lalele

Este o activitate mai exclusivistă, pentru că trebuie să scoți din buzunar 125 € pentru 30 de minute de zbor. Dar trebuie să îți planifici plimbarea din timp, pentru că există un număr limitat de zboruri. Poți afla mai multe detalii și poți rezerva zborul aici.

Plimbă-te cu bicicleta de-a lungul câmpurilor cu lalele și a căsuțelor tipic olandeze

La intrarea în parc, ai posibilitatea să închiriezi biciclete de toate tipurile ( chiar și tandem ) pentru întreaga zi. Prețul pentru închirierea unei biciclete simple cu frână de mână este de aprox.10 €. Există numeroase trasee pe care le poți urma, pe distanțe de la 5 km până la 25 km, în funcție de cât ești de antrenat fizic și de cât de mult timp ai la dispoziție.

Alege un tur cu barca pe canalele din jurul parcului

Prețul unei astfel de plimbări este de 8 € pentru 45 de minute. Poți afla mai multe informații la intrarea în parc.

IMG_7139

IMG_7226

Chiar vizavi de parc este un câmp de lalele extrem de colorat. Spiritul meu de persoană integră care respectă toate regulile m-a părăsit pentru o clipă, așa că am pătruns puțin ilegal printre minunatele laleluțe ( oops! ). Dar nu doar eu, ci o grămadă de alți turiști, așa că m-am simțit mai puțin vinovată. Probabil că dacă te plimbi mai mult prin zonă, vei găsi alte câmpuri de lalele mai ușor accesibile și guilt-free, dar pot spune în apărarea mea că nu am avut timpul necesar. Oricum, nu mă mustră deloc conștiința, pentru că este poate cea mai frumoasă amintire a călătoriei în Olanda!

 IMG_7235

IMG_7279

Cum ajungi la Keukenhof

Este extrem de simplu să ajungi la Keukenhof prin intermediul transportului public. De la aeroportul Schipol, poți achiziționa un Combi Ticket, la prețul de 23 € , care include transportul cu autobuzul și intrarea în parc.

De asemenea, poți opta pentru un Combi Ticket cu plecare direct din Amsterdam, pentru 28,5 €. Durata călătoriei nu depășește cu mult o oră, în funcție de cât aștepți pentru conexiunea de la Schipol ( pentru că trebuie să schimbi autobuzul la aeroport ).

Se poate ajunge la Keukenhof și din alte colțuri ale Olandei, din orașe ca Leiden sau Haga. Toate informațiile despre transport le găsești aici.

Cu Holland Pass, vizita la Keukenhof este gratuită, în schimbul unui bilet golden și al unuia silver . Mai multe despre Holland Pass aici.

Informații utile

În 2015, parcul este deschis în perioada 20 martie- 17 mai. Eu recoman plimbarea pe la sfârşitul lunii aprilie, când toate lalelele sunt înflorite și încă proaspete.  Poți vizita Keukenhof în fiecare zi, între orele 8:00 și 19:30 ( dar poți achiziționa bilet de intrare doar până la ora 18 ).

Anul acesta îi este dedicat lui Van Gogh, pentru că se împlinesc 125 de ani de la moartea marelui pictor olandez ( 1853-1890). De aceea, aranjamentele florale din cadrul parcului sunt inspirate din picturile sale. Piesa de rezistență va fi grădina Selfie, un mozaic din mii de lalele care ilustrează autoportretul lui Vincent Van Gogh.

Așadar, grăbește-te să îți planifici călătoria până pe 17 mai, când se închide parcul. Sau ia în calcul o vizită în Olanda primăvara viitoare.

Concluzia: pune Keukenhof pe lista locurilor de văzut o dată în viață. Rezervă măcar o jumătate de zi pentru incursiunea în parfumata lume a florilor de primăvară și adaugă în valiză niște amintiri viu-colorate!

Bonus: mai multe imagini în galeria de mai jos!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>